India

Dank zij de Nederlandse sponsors van Springplank, werd er een opvanghuis in India gebouwd. Al gauw werd het een multi functioneel gebouw, dat tegenwoordig dienst doet als huiswerkklas voor de kinderen in de buurt, ‘s zondags als kerk, door de hele week als buurthuis en ziekenboeg voor ouderen. De laagste kaste in India heeft geen rechten en bij ziekte en dood zijn zij van anderen afhankelijk voor verzorging.

Door het intensieve gebruik van het gebouw, besloten wij, dat de kinderen recht hadden op hun eigen afdeling. Dus werd er een etage opgezet, waar slaapzalen werden gecreëerd voor meisjes en jongens, met hun eigen badkamer en toiletten. Inmiddels wonen er gemiddeld rond de 20 kinderen.

Om in alle basis behoeften te kunnen voorzien voor de kinderen (schoolgeld, schoolmaterialen, inentingen enz.) heeft Stichting Springplank een “tientjesproject” opgezet. Voor de meeste mensen is een tientje per maand te overzien om steun te kunnen bieden. Meerdere tientjes per maand kan uiteraard ook!  Ons idee is: héél veel tientjes bij elkaar, maakt ook een mooi bedrag.

Als je tientjespartner voor India wilt worden, kan dat heel eenvoudig door een maandelijkse overmaking te doen op onze rekening:

Stichting Springplank, NL64 INGB 0009 5901 31 o.v.v. tientjesproject India.   Eénmalige giften zijn natuurlijk ook heel welkom!

Namens de kinderen, Priscilla en alle medewerkers: heel hartelijk dank!

 

Als je wilt weten hoe dit project ontstaan is, kun je hier verder lezen….


In de provincie Andrapradesh in India heeft Springplank een bouwproject gerealiseerd voor dakloze kinderen. Het begon toen één van onze bestuursleden, Coby, daar in 2005 voor het eerst kwam en een voorgangers echtpaar ontmoette: John en Priscilla Babu. Bij het afscheid vroeg Priscilla of Coby niet eens terug wilde komen om iets voor vrouwen te organiseren. Dat gebeurde drie jaar later.

In 2008, tijdens een conferentie voor 100 vrouwen, werd iedereen “bediend” door kleine kinderen, die met thee en water langskwamen. Dit bleken kinderen te zijn, die op straat zwierven en die door John en Priscilla opgevangen werden. Het merendeel had geen ouders meer, maar er waren ook kinderen, die door hun ouders in de steek gelaten waren en die opgenomen waren in het opvanghuis van de andere kinderen.

John en Priscilla hebben zelf ook drie kinderen: Alexander, John en een dochter Shiny. Shiny is geestelijk en lichamelijk zwaar gehandicapt en door haar blindheid een zorg voor haar broers en ouders. Toch was het hart groot genoeg van John en Priscilla om er steeds meer kinderen bij te nemen, die een thuis nodig hadden. Het weinige dat zij hadden en wat vaak al niet toereikend was voor hun eigen gezin, deelden zij met de kinderen.

Dat jaar, toen Coby weer in Nederland terug was, kregen wij bericht, dat de huisbaas zijn huis terug wilde en dat de kinderen daardoor weer op straat terecht zouden komen. Overal werd gekeken voor huisvesting voor de inmiddels 8 extra kinderen. Dat werd bemoeilijkt door het feit dat zij Christenen waren en midden in een Moslim buurt woonden. Niemand wilde hen helpen of aan hen verhuren.

Uiteindelijk kregen John en Priscilla een stukje grond van mensen en kwam het plan bij ons op om ze te gaan helpen door een eigen gebouw daar neer te zetten. Naast de ondersteuning voor voedsel dat via Springplank maandelijks gestuurd werd, begon er ook geld binnen te komen om te helpen het gebouw daar te bouwen.

Kort nadat de fundering voor het gebouw gelegd was, kregen wij het vreselijke bericht, dat John plotseling na een hartaanval was overleden. Priscilla bleef als weduwe achter met haar eigen drie kinderen, plus de extra kinderen uit het opvanghuis. Nadat de begane grond af was, kon Priscilla samen met de kinderen in het gebouw gaan wonen.

Al gauw werd het gebouw voor meerdere doeleinden gebruikt. Wij besloten daarom om er nog een etage bovenop te zetten, die dan alleen voor de kinderen was. Daar zijn ze enorm blij mee.

De oudste zoon van Priscilla is dit jaar afgestudeerd en heeft de plaats ingenomen van zijn vader. Hij gaat voor als dominee op zondag, maar door de week bezoekt hij veel mensen in de wijde omgeving om te zien wat zij nodig hebben en waar ze kunnen helpen.

Wij als Springplank vinden het zo mooi dat Priscilla en haar zoon Alex zo’n groot hart hebben voor de armsten om hen heen, dat we ze willen blijven ondersteunen.  Vandaar dat we het tientjesproject gestart zijn.